In de nacht van zaterdag 2 april op zondag 3 april werden aardbeienkwekers in Zuid-Nederland en België opgeschrikt door een late nachtvorst met voorspellingen van 3 tot 4 graden vorst. Voor veel aardbeienkwekers die begin maart buiten op de stellingen geplant hebben, kan dat enorme gevolgen opleveren voor de productie. Door het zonnige weer en de hoge temperaturen in heel maart, stonden veel planten al in bloei, nachtvorst in deze fase van de teelt is desastreus voor de verdere productie.
Aardbeienkweker Robert van Aert uit Nispen teelt sinds enkele jaren en als de eerste in o.a. de Ventrio-overkapping van AgrowSer. Hij deelt: "Toen we de vorst voorspellingen hoorden hebben we direct ons plan getrokken, de planten begonnen net met de bloeifase, en hebben we besloten om onderdoor te gaan beregenen met de broesleiding die we onder de teeltgoten hebben hangen. Dit heeft de teelt gered, via de klimaatcomputer maten we op het koudste moment buiten de overkapping -5° graden, terwijl het binnen in de overkapping niet kouder is geweest dan +5° graden."
Aardbeienkweker Jos Holtappels uit Lanaken in België schoot ook in actie. Hij heeft in de winter van 2020/2021 2 ha Ventrio van AgrowSer laten bouwen, en voorjaar 2021 heeft hij de 1ste planting gedaan. "We hebben veel voordeel gehad van de automatische dekluchting. Hoewel het een lage overkapping is die we daardoor vergunningsvrij hebben kunnen bouwen, benaderd het klimaat en de wijze van sturing via de klimaatcomputer die van een serre. De Ventrio is echt “een stap” tussen de traditionele aardbeienstellingen, en de folie/glazen serres. De vorm van het dek en de dekluchting werk eender als bij een glazen Venloserre. Als ik zie hoe goed alles stuurbaar is, dan streven we erna om een productie van 12Kg/m² te halen in de Ventrio.
De voorspelde nachtvorst voor de nacht van 2 op 3 april liet ons echter behoorlijk schrikken, de planten stonden al volop in bloei. We zijn de nacht wakker gebleven, en vanaf 00:00 zagen we de buitentemperatuur onder 0° graden komen, en de koudste temperatuur die werd gemeten tussen 04:00 en 06:00 uur, was -5,5°C. Omstreeks 03:00 uur hebben we 1x een watergeefbeurt geven met de broesleiding onder de teeltgoten door. Hiermee hebben we de nachtvorst buiten kunnen houden, uiteindelijk hebben we niet kouder als -0,5°C gemeten, en gewasschade weten te voorkomen. Nadat we storm Eugene in februari ook zonder schade hebben doorstaan, durf ik gerust te beweren dat deze investering in de Ventrio aardbeien-overkapping zich dubbel en dwars heeft bewezen."
Ventrio aardbei-overkapping De Ventrio is door AgrowSer in combinatie met de bedrijven Klep Agro & JB Hydroponics ontwikkeld, als antwoordt op de vraag vanuit de klantenkring in de aardbeiensector, naar een goed stuurbaar systeem mét automatische dekluchting, geschikt voor hangende teeltgoten, laag genoeg om veelal bouwvergunningsvrij gebouwd te mogen worden, als Teelt Ondersteunende Voorziening (TOV), legt Sales Manager Johan van Tuijl van AgrowSer uit. "De ervaring van AgrowSer met nokluchting systemen vanuit de Multispan & Multitunnel foliekassen is gebruikt om samen met de praktijkervaring van Nol Jochems & Corné Klep van Klep Agro op het gebied van irrigatie bij aardbeien tot een doordachte aardbeien-overkapping te komen. Job Bossers, Directeur van JB Hydroponics heeft zijn wereldwijde ervaring ingezet om het teeltgootsysteem zo inpasbaar in de constructie te verwerken, de hemelwatergoot wordt eveneens ter plaatse gewalst, dat er met de Ventrio een turnkey oplossing van begin tot eind geboden kan worden."
Voor meer informatie: Johan van Tuijl AgrowSer Foliekassen / VDH Foliekassen B.V. +31 (0) 6 57 39 99 08 www.agrowser.com www.foliekassen.com
Nol Jochems Handelsonderneming Klep +31 (0) 6 53 89 34 00 www.klep-agro.nl
Job Bossers JB Hydroponics BV +31 (0) 6 51 47 26 71 www.jbhydroponics.com
Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
<< Terug | GroentenNieuws.nl
Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!
Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.