2020: het jaar dat Dry January definitief doorbrak? 'Er is echt iets veranderd' | RTL Nieuws

2022-08-12 22:28:26 By : Ms. Vivi Wei

Dry January, het initiatief om een maandje de alcohol te laten staan, was volgens de aanjagers een groot succes dit jaar. Maar lang niet iedereen is rouwig dat de glazen weer vol mogen. "Ik hoop dat het nou weer gewoon losgaat. Wat een onzin zeg."

Rob Bovens is als onderzoeker verbonden aan de universiteit van Tilburg en verdiept zich al jaren in alcoholgebruik en -verslaving. Hij noemt 2020 het jaar dat Dry January echt doorbrak. "Er is dit jaar iets fundamenteels veranderd, lijkt het. Via IkPas.nl hebben dit jaar 41.466 mensen aangegeven dat ze meedoen, maar ik schat dat het totale aantal in Nederland zo'n zes à zeven keer zo hoog ligt."

Niet iedereen haalde de eindstreep, zegt Bovens. "Uit mijn onderzoeken weet ik dat driekwart de actie afmaakt zonder te drinken. 10 Procent gaat één keer in de 'fout' en 15 procent geeft er voortijdig de brui aan."

En ná Dry January weer snoeihard aan de drank? Niet per se, vertelt ontwikkelingspsycholoog Reinout Wiers van de Universiteit van Amsterdam. "Gemiddeld genomen drinken deelnemers een half jaar later nog steeds minder alcohol." Dat geldt ook voor de mensen die de eindstreep in januari niet haalden.

Wiers is te spreken over de voordelen van een tijdje geheelonthouding. "Als je een wat zwaardere gewoontedrinker bent, dan is het nuttig om eens ervaring op te doen om 'nee' te zeggen op een moment dat je normaal wél een glaasje zou nemen."

En dan zijn er nog de effecten voor de gezondheid. "Die treden op na een dag of zeven of tien. Denk aan beter slapen of gewoon wat lekkerder in je vel. Zo'n positieve ervaring is ook heel waardevol."

Toch zijn er zat mensen voor wie januari niet snel genoeg voorbij had kunnen zijn. Henk-Jan Buis bestiert een slijterij in de Amsterdamse Pijp en neemt geen blad voor de mond. "Het is toch vreselijk?! Het is toch niet te doen?! Voor ons vakmensen is het gewoonweg waardeloos." Hij ziet absoluut een dip in de verkoop in januari, en de laatste jaren wordt die steeds groter. "Komt ook omdat de buurt de buurt niet meer is, hè... Vroeger was de Pijp een volksbuurt, nu zitten er bijna alleen maar expats en yuppen. Die zijn meer met de gezondheid bezig."

Voorzitter van de Koninklijke Slijters Unie Ron Andes bevestigt dat Dry January vooral een stadse aangelegenheid is. "Op het platteland hebben onze leden er minder last van dan in de grote steden." Al wordt dat wel deels opgevangen door alle nieuwjaarsrecepties. "Je ziet wel dat er op zulke borrels steeds meer vraag is naar alcoholvrij bier bijvoorbeeld. En steeds meer slijters springen daar dan ook op in."

De Koninklijke Horeca Nederland durft niet in te schatten wat de impact is van Dry January op de omzet van horecaondernemers. "Wij beschikken niet over hun concrete omzetcijfers," aldus een woordvoerder.

Om de hoek bij de slijterij van Buis geeft Bar Mokum een speciaal eindfeest om Dry Januari in stijl af te sluiten. In de cocktailbar is iedereen welkom, zegt barman Leroy, ook mensen zoals Buis die het allemaal maar kolder vinden. "Maar voor de echte diehards hebben we de hele avond alcoholvrij bier voor een zacht prijsje." Buis hoopt vooral dat februari de kassa weer gaat rinkelen. "Ik hoop dat het losgaat. Onzin dat niet drinken. Hou op zeg."

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.