Home » Nieuws » Hybride warmtepomp scoort SCOP van 4,3
Een hybride warmtepomp neemt in de praktijk gemiddeld 68% van de warmtevraag van een woning voor haar rekening en laat een SCOP van 4.3 zien. Dit blijkt uit de monitoring van 315 woningen die zijn uitgerust met deze warmtepomptechniek.
Adviesbureau BDH las tussen medio 2020 en medio 2021 de slimme meters van de installaties uit, en heeft de conclusies verpakt in een rapport. In die periode zit ook de extreem koude periode van februari 2021.
Het is voor het eerst dat in Nederland grootschalig onderzoek gedaan is naar de daadwerkelijke impact van hybride warmtepompen. De data van in totaal 450 huishoudens van meer dan een jaar is bij elkaar geveegd en geanalyseerd. 315 woningen in het onderzoek beschikken over een hybride.
Het rapport van het monitoringstraject Installatiemonitor is onderaan dit artikel te downloaden.
Voornaamste conclusie is dat de hybride, een combinatie van warmtepomp en cv-ketel, een uitstekende transitietechnologie voor de Nederlandse woningbouw, stelt Maarten Hommelberg, managing consultant van BDH. Het adviesbureau voerde het onderzoek uit, ondersteund door Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander N-Tra, Stedin en Techniek Nederland.
De hybride is een belangrijke troef van de nieuwe regering en de installatiebranche. De combinatietechniek wordt gezien als een belangrijke (tussen)stap om het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot terug te dringen. Sinds 1 januari 2022 is de subsidie op warmtepompen fors verhoogd. Bij een hybride neemt de cv-ketel de productie van warm tapwater voor haar rekening. De warmtepomp wordt dus enkel voor verwarming ingezet. Waar nodig kan de cv-ketel in koude dagen nog bijspringen.
Bekijk hier ons gratis webinar De hybride breekt door
Dankzij het gasverbruik is het mogelijk een uitspraak te doen over de praktijkprestaties. Zo is de gemiddelde dekkingsgraad van hybride warmtepompen over jaar over de verschillende woningtypen 68%.
De SCOP, dus het rendement over het hele seizoen, over de verschillende typen is vastgesteld op 4,3. De deelnemende woningen bespaarden gemiddeld 755 m3 aardgas. Daartegenover staat een elektriciteitsgebruik van 1583 kWh. Tegenover elke kuub aardgas die wordt bespaart, staat een meerverbruik van 2,1 kWh aan elektriciteit. De uiteindelijke CO2-uitstoot voor ruimteverwarming is met de hybride met 27% verminderd.
De piekvraag van woningen met een all-electric warmtepomp ligt ongeveer 1,5 keer hoger dan die van de hybride installaties. Wat opvalt is dat hybride warmtepompen, in tegenstelling tot all-electric, vaak op dezelfde momenten aanspringen om dat ze niet moduleren en gestuurd worden op buitentemperaturen. De onderzoekers geven aan dat zonnestroomproductie -93% van de deelnemende woningen heeft pv-panelen- vooral plaats vindt op moment dat er geen warmtevraag in de woning is. Hier zou elektrische opslag een uitkomst kunnen bieden om verbruik van het net te reduceren.
Welke hybrides zijn er allemaal? Lees hier ons achtergrond artikel.
De onderzoekers tekenen wel aan dat aan dat de gemonitorde installaties vooral in vrijstaande woningen en hoekwoningen stonden. Dit betekent dat data niet representatief zijn voor de gemiddelde Nederlandse woning. Er waren bijvoorbeeld weinig appartementen en kleinere woningen. Ook heeft een deel van onderzoek plaatsgevonden in de Covid-19 periode: dit betekent dat het verbruik hoger ligt dan gemiddeld omdat mensen meer thuis waren. In de analyse is wel rekening gehouden met deze factoren. In vervolgonderzoek Installatiemonitor 3.0 wil BDH meer woningen, met een betere spreiding over woningtypen meenemen.
Lees of download hieronder de Installatiemonitor
Is er onderzoek gedaan om de op gas aan gedreven hetelucht verwarming.sketel te vervangen door een elektrisch aangedreven ketel.
Nee want dat zou volslagen onzin zijn vanwege het rendement van 1 ipv 4.3 wat nog te verbeteren is. Zelfs met stroom voor 16 cent en gas voor een euro is de elektrische cv nog 1.5x zo duur als stoken op gas en minder duurzaam.
Als je elektrisch zonder warmtepomp wil neem dan overal aparte elektrische verwarming. Dan heb je nog het zone verwarming deel en dat niet alles gestookt hoeft te worden en dat zou een comfort en/of besparing kunnen geven als grote delen van het huis niet verwarmd worden of minder verwarmd.
Een Elektrische CV is een product wst alleen door slappe praat en onkunde aan de man gebracht wordt. Puur elektrisch verwarmen moet je decentraal doen of helemaal niet.
@Robert, kan ook met stadswarmte. De Elga tenminste.
Ik heb een topkoeling op mijn Brink verwarming en die gebruik ik ongeveer tot het vriespunt. Dus een airco als verwarming. Werkt top!
Ik zou wel willen weten wat beste manier van gas besparen is met een Brink allure heteluchtverwarming. Ik krijg tegenstrijdige adviezen. Een lucht warmtepomp die dus net als de Brink hete lucht afstaat lijkt voor de hand te liggen maar de ‘expert’ van Mebatherm (de Brinkleverancier) had nog nooit van een lucht warmtepomp gehoord en kon maar niet geloven dat in mijn huis de retourlucht via de kruipruimte weer richting kachel gaat. Wil iemand die met verstand en of ervaring mij e-mailen? edwinsam@ziggo.nl
De Brink Allure is een direct gestookte unit op gas. Dit is net zoals in een CV ketel alleen zit de gasbrander in de ventilatie unit en is er geen CV water. In huizen met Brink verwarming zijn de luchtkanalen er vaak met een schoenlepel in gebouwd en de inbouwruimte bepaald uiteindelijk de mogelijkheden. Bedenk ook dat de kostenteller gaat lopen naarmate het complexer wordt en er meer ruimte nodig is voor de apparaten. Toch zijn er scenario’s denkbaar: 1. Als de unit is uitgevoerd met het Elan koelblok op direct expansie (DX) kan er ipv de koelunit een luchtwarmtepomp (=de buitenunit van een airco of splitunit) aangesloten worden. Het koelblok wordt met een warmtepomp een verwarmingsblok zoals bij Herman hierboven.
2. Als de unit niet is uitgevoerd met een koelblok of bij een ander merk/type luchtverwarming zonder koeling, wordt het een ander verhaal en dan dient de installatie uitgebreid te worden met een indirect gestookte luchtverwarmingsbatterij. Bij deze oplossing stroomt CV water door een luchtverwarmingsbatterij in plaats van het koelgas uit het vorige scenario. Bij een indirect gestookte installatie kan er met een losse CV-ketel, hybride oplossing met een luchtwarmtepomp of met een Mono-block (lucht)warmtepomp gewerkt worden. Zelfs een zonneboiler met zonnecollectoren i.c.m. ketel en/of warmtepomp is mogelijk (zolang er maar warm water uit komt). Bij een indirect gestookte oplossing kan het (CV) water ook eventueel gekoeld worden voor koeling in de zomer. In dat geval heb je een omkeerbare monoblock warmtepomp nodig. Bij een indirect gestookte oplossing met koeling moet ongewenste condensatie voorkomen worden door een te lage water temperatuur want condens betekent vocht, roesten en schimmels waarmee de levensduur en gezondheid in het geding komen.
3. Het keuzemoment: als de Allure bij de einde v.d. levensduur vervangen moet worden is dat HET moment om na te denken over een andere oplossing. Maar ook over betere beglazing en het isoleren van dak, gevels en begane grond vloer.
4. Goed na-isoleren en dan met lage temperatuur vloerverwarming (met koeling) op een warmtepomp werken. Let op ventilatie blijft nodig en de kanalen zijn er al. Dan komt er een HR-WTW unit voor balansventilatie bij en dan ben je helemaal up=to-date en heel duurzaam bezig.
The concept is ok and it does work as long as you have the CV connected. Reason being is that the heat pumps used in most of these installations are small in heating capacity to take on the home heating requirements. Some of these hybrid systems use 4kw or 6kw heat pumps and this is not enough to take on a home of 150m2 and with radiators…I can see maybe if floor heating was used..
A good ” hybrid” installation is to have a heat pump sized to take on the requirements of the entire home (including sanitary water) use a boiler for sanitary water and buffer tank with heat pumps connected and if you want to keep the CV , connect that as well and use it for extreme circumstances (heat pump failure ,etc…). The market is full of high temp , low ambient heat pumps that can take on the requirements, and of course compare the kw input to output of these machines in relation to a natural gas usage. As far as for power production for electrical demands, the eco solutions are there. There is also the political factors to consider with natural gas and the EU dependency on it…
Dat is niet mogelijk. Deze was er al wel, maar mag vanuit regelgeving niet op deze wijze meer worden toegepast. Wel zijn er all electric oplossingen, mede met een Warmtepomp, voor luchtverwarmingsystemen Verder is ook hier is een hybride variant een goede optie, welke valt onder de ISDE subsidie
Ben erg benieuwd naar de r-waarden van de schil van de woningen uit de rset
Hybride lijkt alleen te voorzien in combinatie cv met warmtepomp. Hoe zit het met de koppeling stadswarmte?
2weg klep in je stads unit plaatsen en de warmte pomp de stadsklep laten sturen als cv ketel…
Eventueel intern bij mixen met een 3weg klep en de pomp van de wp gebruiken om de menging tot stand te krijgen
Is er ook een lijst met merk en type (hybride) warmtepompen die zijn toegepast? Met ook een weergave van SCOP per (hybride) warmtepompen?
Sorry, maar waar staat SCOP voor.
Cop coëfficiënt of performance
Wat ik nu niet begrijp..
We gaan van het gas af.. Oké Warmte pomp aan, ding trekt 3kw elk uur door het stopcontact, 10%van de stroom word groen opgewekt.
Dus in principe stook je dan nog op gas maar dan ergens anders?? Ik snap dat de zonnepanelen in de zomer de stroom weer terugleveren dus netto is het wel goed, maar we stoken nog steeds idioot veel gas om die warmtepomp te kunnen voeden..
Ik hoor ook nooit iemand iets zeggen over de complete co2 chain van een warmtepomp ten opzichte van de opgewekte energie.
Het gaat om co2 reductie, maar we staren ons blind op m3 reductie?? Beetje gascentrale doet 60%rendement, en m’n cv ketel 109 soms ik snap het niet meer helemaal
Even het rapport goed lezen. Daar wordt jouw vraag beantwoord hoewel het rapport met gedateerde energieprijzen werkt wordt de co2 reductie ook berekend op basis van de huidige energiemix. Gemiddeld is de co2 reductie 25% voor ruimteverwarming. Die zal in de toekomst alleen maar groener worden door zon en wind energie en dus gunstiger. De scop van 4.3 is denk ik beter dan menigeen had gedacht.
Er is #PlanDuurzaamSociaalNL! Combineer aub 30 jaar ervaring en let beter op #efficiency van gasloze #verwarmkoelinstallaties. Niet afwentelen op #zonstroomakkers, want grond is nodig voor #voedsel en #bouwstoffen uit Nederland.
Na wetenschappelijk onderzoek stelt BCRG die efficiency vast.
Verwarmen/koelen gebouwen 40% probleem, industrie 30%, intensieve landbouw 15%, vervoer 7% (PBL, 2017). #PVTzonpanelenbron vr #warmtepomp op gebouwen is beste vr energietransitie, met behoud grond vr #duurzaamvoedsel vu locale boeren.
En vr behoud grond vr nieuwe houtsnipper-bossen waarmee samen met snippers die nu uit natuur in biomassacentrales worden verbrand, 600.000 #houtsnipperwoningen kunnen.
PVT levert stroom en warmte/koelte. Warmte/koelte via radiateuren uit #buitenlucht. Ook #indonker, winter, zonder ventilator. PVT verbruikt #2xminderstroom dan #dewarmtepomp met #ventilatorluchtbron en #PVzonpanelen. Dus #2xminderzonstroomakkers en windmolens nodig.
PVT is vr gemiddelde woning na 15 jaar #Eneutraal verwarmen €3000 #goedkoper dan “de” combi. Bij stroomoverschot naar warmtetank #Zelfvoorziend.
#Onderzoek, #beleidsadvies en #consumentstappen in https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad
Schei eens uit met je “#”. Het is geen Twitter hier en je verhaal wordt gewoon onleesbaar.
Sinds vorig jaar april een hybride ketel met buiten unit laten plaatsen, van ferroli. Hier hebben we nog weinig plezier van gehad. Duurt vrij lang om de kamer op temperatuur te krijgen, vooral wanneer het gaat vriezen. Wel een hoge kwh verbruik en gas uiteraard minder. s’nachts op 16.5 graad en overdag op 18.5 graad. Bij vriezen weerheeft de ketel en halve dag nodig om op de 18.5 graad te komen. Ook vernemen we meer lawaai van de unit en suizen door de buizen. Voorals nog geen aanrader
Alles wat je koopt van Ferroli geeft problemen.. Google maar ff op Agpo
Ik krijg het idee dat je hybride installatie niet goed is ingeregeld. Het suizen van de buizen komt gewoon omdat je pomp te hoog staat, die moet je terug regelen. Het plaatsen van een buiten unit is en blijft een dingetje, kijk eens op Tweakers. Daar zij heel wat mensen instaat om het geluid te reduceren. Gebruiken niet de standaard aangeleverde trillings dempers. Bij een warmte pomp is het de bedoeling om zo min mogelijk de temperatuur te veranderen. Met een kleine inspanning is het rendement goed te verbeteren. Helaas worden te veel installaties niet goed ingeregeld en is de klant het haasje.
Met een hybride moet je leren stoken. Proberen een constante temperatuur te houden. Als je ineens 2 of meer graden omhoog wil in temperatuur dan gaat de ketel gas stoken. Circulatie pomp van hybride moet op laag toerental draaien om efficiënt warmte af te geven op CV water. Als je in huis alleen gewone radiatoren hebt kijk dan voor ventilatoren die je onder de radiator hangt met magneten
Zolang de stroom die we opwekken via degasgestookte centrales ,we worden ,gewoon bedonderd Duitsland aan het gas uit Nederland en wij dure warmtepompen de wereld op z,n kop
Iedereen praat maar over WP met lawaaimakende buitenunit, terwijl er prima td-warmtepomp toegepast kan worden. De Nederlandse installatie branche staat bol van het conservatisme is mijn mening.
@WW, deze aanname is niet correct, uit veel van de reacties en vragen op deze site maak ik op dat dit GEEN installateurs zijn. Tuurlijk zijn er voorstanders/voorlopers en tegenstanders/achterblijvers. Dat is sinds jaar en dag zo. Bij de introductie van de HR ketel was het niet anders. Maar zowel de CV-vakman/vrouw als het product zal zich moeten aanpassen aan de tijd anders hebben beiden geen bestaansrecht. Zijn we er al, nee tuurlijk niet, maar we komen er wel. Inzicht komt met de jaren niet waar!
Een probleem is dat veel installateurs heel goed een systeem kunnen plaatsen. Maar dan zijn we er nog niet. De software moet worden bijgewerkt en de installatie ingeregeld. Dat zijn heel veel settings die goed gezet moeten worden Veel monteurs zijn heel goed in het installeren van de hardware maar niet zo handig met de software. Er word meer van de monteur gevraagd dan ooit tevoren. Als je kijk naar de verschillende thermostaten, installaties en protocollen, dan vraag je bijna om problemen. Merk A praat niet met merk B en daar moet dan maar weer een oplossing voor worden gevonden. De complexiteit is gewoon toe genomen.
Volkomen mee eens, installatiehandleidingen dikwijls gelijk aan ‘n deel v/d Winkelerprins zijn geen uitzondering. Zelfs de “inbedrijfstellingsmonteurs” van de fabrikanten werken er vaak niet mee omdat ze te lastig en/of onbegrijpelijk zijn. Hoe moet de normale installatiemonteur die een veelvoud van merken en soorten toestellen installeert het goed doen. De meeste storingen na plaatsing zitten dan ook in aansturing (na)regelingen en parameter instellingen. Wij/zij kunnen nog veel leren van Apple&co.
Uw cookie voorwaarden van deze site zijn te wollig en verstoppen uw voorwaarden toch info te mogen delen. M.a.w het lijkt erop dat u toch info verspreidt U bent daarmee in overtreding op de wet op de privacy. En het is gewoon niet sympathiek. Ik overweeg hiervan melding te doen
Een scop van 4.3 is dat voor verwarming of voor tapwater?
een hybride warmte leveren is alleen maar duur en niet duurzaam. bij nieuwbouw is verwarmen met de zon de beste optie en dat is echt duurzaam
Interessant artikel en onderzoek, maar vreemde uitspraken.
1. Het stroomverbruik in relatie tot gasbesparing vind ik hoog. Waarschijnlijk omdat “de” lucht/water-warmtepomp is onderzocht met ventilator-luchtbron. Die werkt niet zo efficiënt.
Betere SCOP is haalbaar met PVT-zonpanelenbron. Die hybride water/water-warmtepomp won in 2021 prijs, dus handig om te noemen!
2. Raar om te schrijven dat all electric 1,5x meer stroom verbruikt. Logisch en als je uitstoot van gasketel bij de hybride wp meerekent, is hybride minder gunstig voor klimaat dan all electric.
3. Piekbelasting stroomnet ook logisch. Dat is al 1/3 tot 1/2 minder wanneer niet met “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen wordt gerekend, maar met PVT-zonnepanelenbron voor warmtepomp. Die heeft SCOP 5.6 volgens BCRG.nl
Bij PVT kan stroomverbruik nog lager door extra radiateuren te plaatsen. Omdat ze warmte uit lucht halen kunnen die op onbezond dak/ gevel/ tuinmuur.
Bij PVT kan stroom- en warmte overschot in zomer worden opgeslagen in ondergrondse watertanks.
Stroomopslag aub in zoutwaterbatterij want lithium nodig voor laptops en (later) electrische voertuigen.
Publiceer aub “mijn” onderzoek en Plan Duurzaam Sociaal NL. Daar staat dit allemaal in evenals samenhang met duurzaam voedsel vanuit locale boeren en oplossen van woningentekort met houtbouw.
Er is #PlanDuurzaamSociaalNL! Combineer aub 30 jaar ervaring en let beter op #efficiency van gasloze #verwarmkoelinstallaties. Niet afwentelen op #zonstroomakkers, want grond is nodig voor #voedsel en #bouwstoffen uit Nederland.
Na wetenschappelijk onderzoek stelt BCRG die efficiency vast.
Verwarmen/koelen gebouwen 40% probleem, industrie 30%, intensieve landbouw 15%, vervoer 7% (PBL, 2017). #PVTzonpanelenbron vr #warmtepomp op gebouwen is beste vr energietransitie, met behoud grond vr #duurzaamvoedsel vu locale boeren.
En vr behoud grond vr nieuwe houtsnipper-bossen waarmee samen met snippers die nu uit natuur in biomassacentrales worden verbrand, 600.000 #houtsnipperwoningen kunnen.
PVT levert stroom en warmte/koelte. Warmte/koelte via radiateuren uit #buitenlucht. Ook #indonker, winter, zonder ventilator. PVT verbruikt #2xminderstroom dan #dewarmtepomp met #ventilatorluchtbron en #PVzonpanelen. Dus #2xminderzonstroomakkers en windmolens nodig.
PVT is vr gemiddelde woning na 15 jaar #Eneutraal verwarmen €3000 #goedkoper dan “de” combi. Bij stroomoverschot naar warmtetank #Zelfvoorziend.
#Onderzoek, #beleidsadvies en #consumentstappen in https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad
Dit lijkt me een slecht uitgevoerd onderzoek. Hoe kun je nu met alleen gegevens van de slimme meter (zonder iets te weten van de zonnepanelen) conclusies trekken over de SCOP? Je kunt zo nog te weten komen wat het werkelijke verbruik is.
Niet modulerend? Mag ik daar een paar voorbeelden van, of 1…. Allemaal te gelijk aangaan omdat ze op de buiten temperatuur geteld worden.. Als of de stooklijn van alle warmtepompen exact gelijk is en worden er misschien ook installaties, net als bij mij, door een kamer thermostaat geregeld?
Ja, ja, we moeten van het gas af..? En met hybride systeem verbruiken we minder gas…. Maar laten we eens kijken naar de grootverbruikers…..een kunstmestfabriek gebruikt TWEE Miljoen kuub gas per 24 uur !!! Daar is dus wat te halen en laat ons kleinverbruikers een beetjeet rust : de meesten hebben geïsoleerd, dubbel of triple glas , thermostaat graadje lager en bij koud weer WINTERKLEDING dragen.
Als ik dit goed lees gaat het om een woning met laag temperatuur traject, max 40 a 45 graden aanvoer temperatuur. Beetje misleidend aangezien 80% van Nederland nog volstaat met hoog temperatuur trajecten en slecht geïsoleerde huizen. Installeer je een hybride combi in een huis met hoog temperatuur traject en energieklasse D dan loop je financieel helemaal leeg. Wat doet een hybride opstelling eigenlijk in dit artikel ? Bedrijven maken misbruik van de onwetendheid van bewoners en verkopen dure installaties, ze betalen per slot van rekening niet de energierekening. In deze huizen kun je makkelijk met alleen warmtepomp techniek verwarmen, ben je meteen gasloos. Goed hydraulisch laten inregelen voor een optimale Delta T, i.c.m. je zonnepanelen een top oplossing voor de komende 15 jaar.
Het rapport is aangepast. De scop is nu 3.8.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
In 2021 introduceerde Geberit een nieuw aanvoersysteem, dat in één vloeiende beweging geïnstalleerd kan worden:… Lees verder →
Minister Hugo de Jonge van Wonen houdt vast aan de datum van 1 januari 2023… Lees verder →
Om het elektriciteitsnet te kunnen ontlasten zouden warmtepompen op afstand uit en aan gezet moeten… Lees verder →
De i-serie van ATAG Verwarming krijgt een paar vernieuwingen. De cv-ketel heeft vanaf 1 augustus… Lees verder →
De warmtevraag van 20.000 woningen in Utrecht wordt gehaald uit rioolwater. Hiervoor wordt een enorme warmtepompinstallatie gebouwd. Lees verder →
De installatievoorstelling ‘Huis van Sarah’ gaat weer twee avonden verder. Op maandag 26 en dinsdag… Lees verder →
Makita komt met een nieuwe vacuümpomp voor airco’s en warmtepompen. De 18 V accu DVP181ZK… Lees verder →
ChristJan van Herwijnen en Sam Pluim zijn de winnaars van de Grote Ventilatie Quiz van… Lees verder →
Zonnecollectoren en een bodemwarmtepomp voeden een boilervat, dat het installatiehart van deze nieuwbouwwoning vormt. Lees verder →
Zomercadeau voor je collega’s, medewerkers of klanten? Het Grote Installatie Puzzelboek biedt 72 pagina’s vakinhoudelijk… Lees verder →
De vraag naar hybride warmtepompen explodeert. Op de VSK interviewde Frans Reichardt twee specialisten: Rick Bruins van Remeha en ondernemer Pieter Reijnders, die met een fysieke winkel in Haarlem op dit moment een grote toeloop heeft. Hoe gaat de hybride route lopen, en wat valt op bij het kopersgedrag van consumenten?
Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?
De gloednieuwe Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.