Sensor meet recirculatie in cv-ketel - Installatie.nl

2022-07-29 21:18:14 By : Ms. jing shang

Home » Nieuws » Sensor meet recirculatie in cv-ketel

Cv-ketelfabrikant Nefit voert veldtesten uit met een achteraf in te bouwen sensor die recirculatie van rookgassen in de cv-ketel meet. De ClickOn-sensor schakelt de cv-ketel uit, wanneer de concentratie rookgassen binnen in de cv-ketel de grenswaarde overschrijdt. 

De sensor is een extra optie voor hr-ketels en wordt waarschijnlijk eind van het jaar ook als achteraf in te bouwen accessoir beschikbaar. De sensor meet de luchtkwaliteit in het cv-toestel. Mocht het toestel te veel rookgassen circuleren, of nog erger koolmonoxide produceren, dan schakelt de sensor de ventilator uit en springt het toestel op storing. De ClickOn-sensor wordt op de gas/luchtbuis gemonteerd, en is met een kabel aan de ventilator verbonden. In tegenstelling tot een standaard CO-melder, die het aantal PPM’s koolmonoxide waarneemt, meet de ClickOn-sensor de algehele kwaliteit van de verbrandingslucht. De sensor komt in actie zodra de kwaliteit niet voldoet aan de norm, bijvoorbeeld door recirculatie en/of koolmonoxideproductie.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid raadde ketelfabrikanten al in 2015 aan om sensoren in te bouwen die in een vroeg stadium koolmonoxide meten en het apparaat uitschakelen. Installaties moeten namelijk zowel failsafe als foolproof zijn, oordeelde de OVV in haar rapport over koolmonoxide-incidenten. Dit betekent meer veiligheidsvangnetten. Een van de maatregelen die hieruit voorkwam is de voorkeur voor concentrische rookgasafvoeren. Tot een Europese verplichting voor CO-sensoren is het niet gekomen. Sindsdien zijn fabrikanten wel aan de slag gegaan met het gegeven. Zo heeft Vaillant in de luxe CW5/6 toestellen Ecotec Exclusive al een CO-sensor standaard ingebouwd. Naast de standaard koolmonoxidemelders voor buiten het cv-toestel, zijn er ook varianten die de stroomvoorziening van de cv-ketel uitschakelen wanneer er te veel koolmonoxide wordt gemeten.

De ClickOn-sensor is met succes in het laboratorium getest en wordt nu in praktijk getoetst. Hierbij gaat het vooral om de montagevriendelijkheid voor servicemonteurs. Nefit gaat de sensor in eerst instantie toepassen op de TopLine-toestellen (25-45 KW) omdat deze toestellen de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest zijn. Nefit heeft de afgelopen jaren warmtewisselaars moeten vervangen vanwege een afwijking in het topprofiel. Eind vorig jaar stelde TNO in haar onderzoek vast dat toestellen ondanks die mogelijke afwijking veilig blijven werken, mits voorzien van een V3-brander. Om verdere twijfels uit te sluiten wordt de sensor nu eerst op de TopLine-toestellen toegepast. Later volgen ook alle andere types van Nefit. De fabrikant kan nog niet zeggen of er op termijn ook toestellen worden geleverd die af-fabriek zijn voorzien van een sensor. Ook de prijs van het accessoire is nog niet bekend.

Het siert Nefit wel dat ze hun nek durven uit te steken. Daarom ben ik achter het merk blijven staan en ben ze blijven installeren.

Ja als je een lekkende ketel niet wil reparen stuur je de klant gewoon een sensor op en als het dan echt te gek wordt ga je die wisselaar pas een keer vervangen.

ik zou het handig vinden als deze sensor op alle nefit toestellen kan worden gemonteerd, dus ook op de nefit turbo en zo

Dan mag je de Turbo aan wijzen die nu nog volledig rookgas zijdig dicht is. Ja in het museum waar hij nooit heeft gebrand. Waarom het gaat is dat Nefit met de sensor de onrust over de Topline wil wegnemen. Ik heb wel een aantal adresjes waar ik zelfs op mijn eigen kosten die censor gaat plaatsen om de consument gerust te stellen.

In een appartementencomplex moet voor het goed functioneren van een CV-ketel een raam worden opengezet. Kan dit te maken hebben met het (gezamenlijke) rookkanaal en het fenomeen recirculatie (al dan niet in de ketel zelf) doch in het rookkanaal. Hoe gevaarlijk is de geschetste situatie?

Ja als je een lekkende ketel niet wil reparen stuur je de klant gewoon een sensor op en als het dan echt te gek wordt ga je die wisselaar pas een keer vervangen. Flopline ketels. Nefit heeft iederekeer van dit soort elende bij de smartline Was het ook al. Nefit begint een beetje op agpo ferroli te lijken.

Ik heb een topline uit 2008 en heb hier veelvuldig ellende mee gehad. na 2 jaar een probleem met hydroblok en er liep water uit de ketel (deze is vervangen, onderdeel onder garantie).

Een paar jaar later kreeg ik elke keer 6A melding en hiervoor zelfs 2x nefit zelf op bezoek gehad en die hebben van alles vervangen oa Warmtewisslaar, brander en het was opgelost toen ook de print vervangen werd. (alles dus wel super netjes onder garantie opgelost door nefit!).

toen heb ik op aanraden van een kennis een service contract genomen bij Feenstra . Ketel heeft jarenlang perfect gewerkt en op zijn tijd service beurtjes gehad en tijdens het laatste bezoek melde de monteur dat er een koolstofmonoxide sensor geplaatst ging worden. Ketel heeft 2 weken prima gedraait en toen begonnen de volgende problemen namelijk error 3L, gerelateerd aan ventilator probleem. Feenstra heeft keurig de ventilator vervangen en toen heeft de ketel een kleine week gedraait en opnieuw een 3L melding!! Feenstra heeft toen Nefit zelf weer langsgestuurd en die hebben een nieuwe warmtewisselaar geplaatst en de sensor vervangen.

Na 6 dagen probleemloos draaien vanochtend opnieuw een 3L melding….

Gisteren is er regulier onderhoud gedaan aan mijn ketel (Topline) door het service bedrijf waarmee ik een contract heb. Er is toen een click-on sensor geplaatst. ’s Avonds geen warm water meer en storing 3L op de ketel. Storingsmonteur gebeld en na inspectie later op de avond zou er een kabeltje niet goed vast geklikt zitten. Storing was weg en er was weer warm water. De volgende ochtend wederom ketel in storing 3L. Monteur weer gebeld die ’s middags langs is geweest. De monteur kon geen rookgassen waarnemen met zijn meet apparatuur en heeft de sensor er tussen uit gehaald. Resultaat…. geen 3L storing zonder sensor, wel 3L storing met sensor.

Na het weekend overleg met monteur over vervolg stappen richting Nefit indien de storing weg blijft.

Iets zegt mij dat de sensor of overgevoelig is of er is meer aan de hand met de ketel wat Nefit op moet gaan lossen

Hier exact hetzelfde probleem! Ben er wel klaar mee

Ondertussen een maand verder en is er een ingehuurd NEFIT bedrijf (FIT4) monteur langs geweest welke de warmtewisselaar in zijn geheel vervangen heeft omdat deze nog van het oude (‘onveilige”) type was. Na installatie alles goed gemeten met een CO meter, sensor terug geplaatst en proef gedraaid. Na 15 minuten zonder storing alles weer dichtgemaakt en de monteur weg. Nog geen 15 minuten later storing 3L……pffff. Monteur terug laten komen (was nog niet ver weg) , heeft de foutmelding gezien en tijdens het proefdraaien op vol vermogen kwam deze foutmelding eenmalig terug dus ik was niet ‘gek’!

Weer alles nagekeken en weer geen CO of uitlaatgassen gemeten.

Na overleg met collega’s de aan- en uitlaat pijpen aan de buitenkant van de gevel bekeken (ik heb een horizontaal aan- en uitvoer system) en de conclusie was dat er bij een ‘verkeerde’ windvlaag de uitlaatgassen via de aanvoer buis in de ketel behuizing terecht zou kunnen komen en de sensor is zo gevoelig dat deze die verontreiniging zou detecteren. Vandaar dat er met een reguliere CO meter (waarbij de ketel behuizing opengemaakt moet worden en de minimale hoeveelheid CO weer ontsnapt) er niets gemeten wordt.

Ik ben nu in afwachting totdat er een ‘kapje’ geplaatst gaat worden over de aanvoer buis.

Ik ervaar soortgelijke problemen. Regelmatig 3L storing bij krachtige oostenwind. Lijkt op een overgevoelige sensor in combinatie met windgevoelige aanvoer. Probleem bij jounalisten opgelost en zo ja, hoe

Beste Steady Eddy, Wij hebben hetzelfde probleem als jij. Is er inmiddels bij jouw een oplossing gemaakt (‘kapje’) zodat de 3L storing niet meer optreed? Wij zijn nieuwsgierig of dit ook voor ons een oplossing kan zijn?

Nee. Er is geen verdere actie meer ondernomen en ik heb de sensor ertussen uit gelaten.

Sensor is idd erg gevoelig maar werkt wel. Vaak is het de pakking id lekbak tbv afdichting rookgas buis. Deze altijd vernieuwen. Recirculatie bij rga uitmonding is ook n mogelijke oorzaak van storing 3L met clicon sensor.

Beste Somers, je moet vooral letten op een kromgetrokken warmtewisselaar. Dat is namelijk de reden waarom die sensor überhaupt is ontwikkeld door Nefit.

bij ons 1 week geleden onderhoudsbeurt en is ook die sensor geplaatst. nu geen continu warm water en geen storingsmelding rara hoe zou dat nu komen . 12 jaar geen ellende gehad en nu met die sensor bingo geen ww monteur komt a.s dinsdag hoop dat we weer normaal kunnen douchen en de vaat kunnen doen

Ook wij hebben een Top-line ketel 30 kw. Geïnstalleerd eind april 2012 door een Nefit-dealer. Twee jaarlijks onderhoud, nooit geen problemen. In december 2020 wederom onderhoud laten plegen waarbij de nodige pakkingen werden vervangen en de click-on sensor werd geplaatst. Sindsdien regelmatig 3L storing. Niet fijn met een zieke partner. Ik heb de installateur op de hoogte gebracht voor het zoeken naar een oplossing. Mocht dit probleem niet opgelost worden, eventueel met bemiddeling van Nefit, dan gaat de ketel eruit en wordt het een ander merk. Ik ben geschrokken van de vele reacties aangaande de problematiek rondom de Nefit Top-lines.

Wellicht dat je hier wat aan hebt. Ik heb een Nefit Topline ketel die sinds 1,5 jaar standaard is voorzien van een sensor. Sindsdien regelmatig 3L storing gehad. Typisch altijd bij oostenwind. Ik heb een geveluitlaat. CV installateur heeft op het uitlaatdeel een kniestuk gezet, waardoor uitlaatgassen de lucht invliegen en niet meer de ketel in worden gezogen. Sindsdien geen probleem meer. Afkloppen!!

Beste Albert, Hoe ziet zn kniestuk er uit en van wat voor materiaal is het kniestuk. Ook ik heb een Nefit topline 45 KW Sind ik een garage nast het huis heb gebouwd he ik 3l meldingen. Mogelijk zou zn kniestuk helpen. Kn altijd proberen voot ik andere dure dingen moet gaan aanschaffen. Rob

https://dekachelwinkel.nl/kachelpijp-zwart-o-150-mm-bocht-90?gclid=EAIaIQobChMI7JvUk8iq8QIVWPlRCh3JVAM5EAQYASABEgJNNvD_BwE

Zoiets, zie linkje. Met opening naar boven zodat uitlaat gassen weg kunnen. Met tape vastgezet en naden gedicht. Er kan wel vocht inkomen, maar wordt via kachel afgevoerd. Was voor mij ook een test, maar tot nu toe geen probleem

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De een leeft er helemaal van op, de ander voelt de stress toenemen en een… Lees verder →

Resideo komt met vernieuwde MT4-servomotoren. Hierdoor is het eenvoudiger om een optimaal comfort te creëren… Lees verder →

Solarwatt GmbH heeft als eerste Duitse fabrikant van zonnepanelen een Cradle to Cradle Certified™ Silver-certificaat… Lees verder →

De aansluiting van een woning op het warmtenet kan nogal eens gepaard gaan met het… Lees verder →

Op vliegveld Twenthe is het tijdelijke themapark Wij Bouwen de Toekomst geopend. Dit gebeurde door… Lees verder →

Europa gaat in crisisstand. De Europese Commissie heeft vandaag een plan gelanceerd waarbij alle Europese… Lees verder →

De opdrachten vliegen elke installateur om de oren, maar bijna niemand heeft de capaciteit om… Lees verder →

In kantoren, winkelcentra en publieke gebouwen in heel Europa zou deze winter de thermostaat verplicht… Lees verder →

Een schutting als bron voor de warmtepomp: met die uitvinding ontvangen OptiSolar en VITBouw Installatietechniek… Lees verder →

De opdrachten vliegen elke installateur om de oren, maar bijna niemand heeft de capaciteit om het te maken. Frans Reichardt interviewde Doekle Terpstra van Techniek Nederland over de schrijnende personeelstekorten op de VSK.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

De gloednieuwe Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.