Er zijn maar weinig cocktails die gezondheidsvoordelen zouden hebben, maar de Hot Toddy is er een van. Warm, dampend, kruidig en perfect voor de winter. In Nederland is de Hot Toddy beter bekend als Grog. Het mengsel is voor het eerst gemaakt in de achttiende eeuw in India. De Engelsen hebben de warme cocktail inmiddels volledig omarmd.
Dat de Hot Toddy gezondheidsvoordelen zou hebben komt door de ingrediënten. Honing, kruidnagel, citroen en een flinke scheut whisky maken een kruidige mix voor de koude dagen. Nu de winter in volle gang is, is een beetje extra weerstand geen overbodige luxe.
De Hot Toddy is de grootvader onder de hete dranken. Of je nu thuis bent, in de apres-ski hut of terugkomt van een lange wandeling, de Hot Toddy weet wat zijn taak is: jou serieus opwarmen. De cocktail wordt tegenwoordig vooral gemaakt zoals de Ieren hem maken, met whisky. Echter werd er door de Schotten scotch gebruikt en in de Verenigde Staten eigenlijk alles wat voorhande was. De cocktail is daarmee volledig naar eigen recept in te kleuren.
Een Grog of Hot Toddy staat bekend om zijn kracht wanneer je bent verveld door een verkoudheid. De drank maakt je serieus warm tijdens de koude dagen. Het is dan ook de bedoeling hem zo heet mogelijk op te drinken, tijdens een avond met de mannen of juist net voor het slapen gaan.
De Hot Toddy kun je zoals eerder genoemd maken op allerlei manier en hij is naar je eigen hand te zetten met de ingrediënten die jij het liefst mengt of wat voorhande is. Zo maak je hem volgens klassiek recept.
Met de ingrediënten kun je eindeloos blijven finetunen totdat jij de perfecte Hot Toddy tot signature kunt uitroepen. Zo kun je bijvoorbeeld gember of steranijs toevoegen en de whisky vervangen door cognac of oude jenever. De variaties zijn oneindig.